Go to Top

Fem millioner mer til redning


Tirsdag kom nyheten om at regjeringen styrker det frivillige redningsarbeidet med 5 millioner ekstra i 2012. - Denne økningen betyr uendelig mye. De som blir savnet vil få direkte utbytte av dette, sier Jim Olav Hansen, daglig leder i Norske Redningshunder

Tre stortingsrepresentanter fra Arbeidepartiet møtte tirsdag representanter fra de frivillige redningsorganisasjonene for å overbringe gladnyheten.

Da statsbudsjettet ble lagt frem tidligere i høst var organisasjonene tilknyttet FORF skuffet over at man ikke fikk til noen styrking av posten for frivillige i redningstjeneste. Nå, etter blant annet høringsrunder, styrkes likevel denne posten med fem millioner kroner.

– Vi var imponert over bidragene i høringen. Og nå får vi til en styrking, fastslår stortingsrepresentant Jan Bøhler.

– Ved å kutte i Stortingets budsjett fant vi penger til dere. Vi vet at vi får så mye mer igjen for hver krone, sa stortingsrepresentant Thomas Breen.

Klar økning
Posten var på 12,7 millioner kroner i utgangspunktet. De fem millionene representerer dermed en klar økning. – Vi trenger dette. Det er viktig å vite at vi er blitt hørt og tatt seriøst. Det er et utrolig engasjement der ute, og denne anerkjennelsen betyr mye, sier Bente Asphaug, operativ leder i Redningsselskapets sjøredningskorps til Avisenes Nyhetsbyrå.

Leder Ole Gladsø i Landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps kaller redningstjenesten for «hjertebarnet». – Derfor er dette bra å ha med seg videre. Antallet aksjoner har økt, og det betyr blant annet behov for større tilgjengelighet og større kompetanse. Så har vi også noen utfordringer, men nå er ikke dagen for å snakke om det. For dette er kjempepositivt, sier Gladsø.

Vil redde liv
Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen mener den frivillige redningstjenesten representerer noe av det fineste vi har i Norge. – Og vi er veldig trygge på at dette er et av de tiltakene som går direkte til økt beredskap. Dette vil redde liv, påpeker Micaelsen.

– Videreføres denne satsingen også i årene som kommer?

– Vi er veldig imponert over det som skjer. Ingen kan garantere noe for fremtiden, men vi har fått dokumentert hvor viktig jobb som gjøres, sier Micaelsen.

Ifølge sanitetssjef Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp foregår det fire til fem redningsaksjoner i Norge daglig, og aktiviteten for den frivillige redningstjenesten er økende. – Disse pengene har helt klart en multiplikatoreffekt. Så det blir ikke fem millioner i den andre enden, det blir mye mer, understreker også han.

– Jeg må få skryte av politikerne. Denne økningen betyr uendelig mye. Den som blir borte vil få igjen for det, sier Jim Olav Hansen, daglig leder i Norske Redningshunder

 (ANB)