1dsc_1697-sven-bruun
De frivillige beredskapsorganisasjonene er selve bærebjelken i redningstjenesten.

Totalberedskapsmeldingen - opptrapping av støtte til den frivillige redningstjenesten

Totalberedskapsmeldingen som ble lagt frem 10.01.2025 fremlegger en opptrapping av støtte til den frivillige redningstjenesten med 100 millioner kroner over 8 år. Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum (FORF) mener disse midlene kommer for sakte.

De frivillige, som en bærebjelke i redningstjenesten, er en kritisk ressurs i Norge. Gitt samfunnsendringene vi som samfunn står ovenfor, spiller de frivillige stadig den viktigste rollen, samtidig som den frivillige redningstjenesten selv er underlagt press. Utfordringsbildet er godt dokumentert. Totalberedskapsmeldingen fremlegger en opptrapping av støtte til den frivillige redningstjenesten med 100 millioner kroner, over 8 år. Behovet er .

Frivillig innsats utgjør en vesentlig ressurs i alle ledd av redningstjenesten og omtales som avgjørende i både fred, krise og krig. De frivillige organisasjonene i redningstjenesten, som er medlem i FORF (Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum), utgjør derfor en sentral del av grunnberedskapen i Norge. Totalberedskapskommisjonen fremhever at frivillige organisasjoner har en viktig rolle i å utvikle nye løsninger og har på denne måten bidratt til å løse samfunnsoppgaver som et alternativ til det offentlige og kommersielle tilbudet. Ved en rekke kriser har frivillige organisasjoner vist seg som en betydelig og fleksibel ressurs, som kan håndtere et bredt spekter av oppgaver. Norsk frivillighet på tvers av typer frivillighet har vært relativt stabil de siste årene, og i dag representerer organisasjonene i den frivillige redningstjenesten 10 000 mannskaper over hele landet. Frivillige er i beredskap 24/7.

De frivillige rednings- og beredskapsressursene skiller seg imidlertid fra offentlig og private ressurser på noen sentrale punkter. For det første, kompenseres ikke frivillige monetært, men gjennom meningsfylt arbeid, engasjement, fellesskap, og utvikling. For det andre, bærer den frivillige kostnader knyttet til alternativ bruk av sin tid (på arbeid eller fritid), samt uforutsigbarhet og mulig stress og påkjenning ved krevende aksjoner. For å opprettholde en tilstrekkelig frivillig innsats over tid er man avhengig av at denne avveiningen oppleves som netto positiv. Blant annet belyser Totalberedskapskommisjonen utfordringer som klimaendringer, endringer i aktivitetsmønstre, økt bruk av natur, og demografiske endringer for den frivillige redningstjenesten. Den frivillige redningstjenesten tar del i en stadig større andel av aksjonene, og denne trenden forventes å øke i fremtiden. Endringer i bomønstre og arbeidsliv begrenser de frivilliges mulighet til å bidra, spesielt i distriktene med færre tilgjengelige personell. Det nåværende tilskuddet dekker ikke nødvendige tilpasninger til den offentlige redningstjenesten. Økt finansering her og nå er derfor nødvendig for å unngå svekket beredskap i fremtiden.

Videre fremgår det av Totalberedskapsmeldingen at den frivillige redningstjenesten møter økte forventninger. Eksempelvis forventes det at mannskapet skal ha omfattende kompetanse for å bidra til å løse flere deler av et oppdrag. Utviklingen forventes å fortsette, og medfører større krav til det utstyret de frivillige bruker. Dette vil trolig føre til økte kostnader, særlig innen teknologi, som forventes å øke i takt med fremskrittene innen teknologi.